svjetionik.scri.hr

STUDENT SERVIS: Studentsko tržište rada lani obilježio oporavak, sve više rade i maturanti

Više nego uspješna turistička sezona odrazila se i na studentsko tržište rada čiji su se pokazatelji za prošlu godinu, kada govorimo o zapošljavanju preko Student servisa Studentskog centra Rijeka, približili gotovo predpandemijskoj 2019. godini.

Ostvareni promet od 90 posto u odnosu na 2019.

Naime, 2020. godina nije bila baš za spominjanje, jer ju je obilježio pad prometa na svim razinama, no već lani Student servis SCRI -a bilježi porast broja izdanih ugovora, pa time i porast zapošljavanja, a što dolazi i do porasta zarade studenata.

-Ako 2021. godinu usporedimo s 2019. godinom, onda možemo reći da smo u 2021. godini ostvarili 90 posto prometa u odnosu na predpandemijsku godinu, istakla je voditeljica Student servisa i zamjenica ravnatelja Ljiljana Badurina.

Više oglasa, bolja zarada

-Početak prošle godine je bio nešto slabiji, ali onda od lipnja kreće intenzivno zapošljavanje studenata odnosno ogromna potražnja za njima. To nas je sve iznenadilo, nitko to nije očekivao u takvom obimu, pogotovo nakon 2020. godine. Znalo se desiti da je bilo toliko oglasa a nije bilo studenata tako da smo oglase ponavljali više puta. Rezultat toga jest to da su i poslodavci dizali cijene sata kako bi došli do studentske radne snage, istakla je Badurina.

Pretvorimo li to u brojke – 2021. godine je učlanjeno 8.000 studenata te čak 400 maturanata, a što je čak 40 posto više nego 2019. godine, koja je za Student servis SCRI -a bila rekordna i s kojom se trenutno sve nekako uspoređuje.

Novi poslodavci

No, naša sugovornica otkrila je još jednu posebnost – lani je naime zabilježen i porast novih poslodavaca, koji su po prvi puta imali potrebu za ovom radnom snagom.

Radi se uglavnom o ugostiteljskim i trgovačkim obrtima te hotelskim lancima. Nedostatak radne snage u ugostiteljstvu kompenzira se zapošljavanjem studenata (konobari, animatori, banjini, hotelsko pomoćno osoblje…), iako im se u velikoj mjeri nudi i cijeli niz drugih poslova – poput rada u call centru, anketiranja, rada u dućanima, redarskim službama, građevinarstvu, skladištima i slično.

– Da bi upisali podatke poslodavca bez obzira je li to d.o.o, obrt, udruga ili nešto drugo – firma mora ispuniti obrazac za registraciju koji se kao i svi drugi dokumenti nalaze na našoj web stranici, ovjeriti potpisom i pečatom i poslati ga nama emailom. Tek kada mi provjerimo podatke od firme – student može doći podignuti ugovor na njeno ime. Prije upisa kontroliramo da li je račun poslodavca u redu te on mora biti registriran u FINI, dalje je istakla Badurina.

Veća satnica

Zapravo sve to dovodi i do toga da student koji želi raditi, može i dobro zaraditi. Kako saznajemo, mnogi s radom kreću već od lipnja i rade cijelo ljeto. Treba tomu dodati još i ovo – poslodavci studentima od ove godine isplaćuju najmanje 29,30 kuna po satu, a što je za 10 posto više nego lani.

Veća satnica isplaćuje se temeljem odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja, nakon što je Vlada odlučila propisati veći iznos minimalne plaće u Hrvatskoj.

(lj.hlača)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme