svjetionik.scri.hr

Važno je odvajati otpad i brinuti se o okolišu!

Studenti, važno je odvajati otpad!

Studentski centar u Rijeci Sveučilišta u Rijeci puno ulaže na održivosti, odvajanju otpada i reduciranju plastike. Kako bi u tome bili još uspješniji, potrebna nam je i Vaša pomoć.

Svjesni smo goleme količine otpada koja nastaje svakog dana, a koja izrazito negativno djeluje na prirodu i okoliš. Naša je budućnost neizvjesna, iako nam se možda ne čini tako. 

Zašto je važno odvajati otpad?

U tom smislu, svaki novi dan idealna je prilika da promijenimo sebe i svoje obrasce ponašanja: da smanjimo količinu otpada koju proizvodimo te počnemo (ako već nismo) odvojeno prikupljati otpad u onoj mjeri u kojoj možemo i u kojoj nam je isto omogućeno. Razloga za odvajanje jako je puno, a oni su najviše vezani za vrlo negativne utjecaje koje otpad ima: 

– velike količine otpada kao i loše upravljanje otpadom doprinosi klimatskim promjenama;

– otpad izrazito negativno utječe na ekosustave te na naše zdravlje; 

– otpad zagađuje zrak, tlo i vodu;

– otpad predstavlja gospodarski gubitak.

Kada govorimo o smanjenju proizvodnje otpada te aktivnostima odvajanja otpada, tu treba biti ambiciozan i ne treba tražiti razloge zašto ne odvajati.

Količina otpada prikupljena tijekom akcije Čisti Kampus za čistu Rijeku. Samo je plastika težila 21,8 kilograma!

Odvajanje otpada u Rijeci i okolici

Na području grada Rijeke te okolice pronaći ćete nekoliko različitih vrsta otpadnika obilježenih bojama te naljepnicama na kojima možete vidjeti što vole. Na stranicama Komunalnog društva Čistoća d.o.o. (https://cistocarijeka.hr) detaljno je opisano koji otpadnici postoje, što vole, što ne vole te kako pravilno zbrinuti otpad. 

Izvor: https://cistocarijeka.hr/zbrinjavanje-otpada/otpadnici/

Prvi otpadnik je plavi otpadnik. Plavi otpadnik voli novine, časopise, prospekte, kataloge, bilježnice, knjige, telefonske imenike, slikovnice, pisaći i kompjutorski papir, pisma, uredske tiskovine, papirnate vrećice, mape, kartone, kartonske kutije, kartonske, fascikle, valovitu ljepenku. S druge strane, plavi otpadnik nije mjesto gdje možete odložiti: indigo i ugljeni papir, fotografije i foto papir, zauljeni i prljavi papir, gumirane etikete, pelene, plastificirani i metalizirani papir i papirnate maramice.

Najveća ljubav narančastog otpadnika je staklo! Obožava staklene boce i staklenke svih boja. S druge strane, u narančasti otpadnik nikako nemojte bacati: prozorska, automobilska, kristalna, optička, armirana i laboratorijska stakla i staklenu vunu, žarulje i flourescentne svjetiljke te porculanske i keramičke predmete.

Žuti otpadnik ljubitelj je metala, višeslojne ambalaže te plastike. Ovo je otpadnik koji prihvaća vrlo velik broj raznih vrsta plastičnih i metalnih otpada: plastiku, metal i višeslojnu ambalažu, polietilenske vrećice, folije, filmove, mjehurastu ambalažu s oznakama: PE-HD, PE-LD, PP i sl., boce za jestivo ulje, destiliranu vodu, sredstva za čišćenje i pranje, kozmetiku, lijekove (osim citostatika), prehrambene proizvode i sl. koje na sebi mogu imati oznake PE-HD, PE-LD, PP i sl., čaše i posude za jogurte, sireve i sl. koje na sebi mogu imati oznake PS i PP, pjenastu ambalažu od koje se izrađuju podlošci za prehrambene proizvode, zaštitnu ambalažu od stiropora za razne prehrambene proizvode, a na sebi mogu imati oznake EPS i sl., ostale proizvode od plastike kao što su boce za napitke, čepovi, plastični tanjuri, pribor za jelo i sl., a na sebi mogu imati oznake PE-HD, PP, PVC, PS, PET i sl., prazne metalne doze alkoholnih i bezalkoholnih napitaka, prazne limenke prehrambenih proizvoda i drugi, manji metalni predmeti, ambalažu za mlijeko i mliječne napitke, voćne sokove, vodu, umake i pire od rajčica, juhe, pudinge, sladolede, sireve i vina.

Žuti otpadnik nikako ne voli: plastičnu ambalažu koja sadrži opasne tvari kao što su ostaci motornih ulja, pesticida, herbicida, otrova i slično, celofan, cd, dvd i ploče, limenke s ostacima boja, lakova i ulja, limenke s ostacima kemikalija, boce i limenke zapaljivih i eksplozivnih tekućina, nemetalnu ambalažu, doze i limenke pod tlakom (sprejevi, dezodoransi) i višeslojnu ambalažu za lijekove.

Recite ne plastici!

Plastika je zarazila svijet. Istina, praktična je i mogli joj nabrojati nekoliko dobrih strana no  nepobitna je činjenica da plastični otpad ima vrlo negativan utjecaj na okoliš i naše zdravlje. Plastika se nalazi svugdje, nekontrolirano se odbacuje i truje okoliš, a razgradnja jednog plastičnog predmeta traje oko 1000 godina! No, to nije sve! Pri pranju u kućanstvima nastaje mikroplastika koja ulazi u vodu, a samim time i u brojne organizme koji žive u vodi (ribe, školjkaši itd.). 

Zeleni otpadnik je otpadnik u koji bi trebalo bacati što je manje otpada moguće. Naime, u isti se odlaže sav preostali otpad koji ostali spremnici ne vole. Prilikom odlaganja otpada u zeleni otpadnik vrlo je važno da isti ne bude odložen u rasutom obliku već u zatvorenim vrećama. U zeleni otpadnik možete odložiti sljedeće: biootpad iz kućanstva, pelene, higijenske uloške, hladni pepeo, opuške, pluto, keramičko i porculansko posuđe, upaljače, igračke, gume za žvakanje, gumene rukavice, vrećice za usisavače. Ipak, zeleni otpadnik ne voli baš sve. U njega nikako nemojte odlagati otpad koji može ozbiljno naškoditi zdravlju ljudi i okolišu. U opasan otpad ubrajaju se stari lijekovi, otpadne baterije, boje, lakovi, otapala, pesticidi…

No, to nije sve! Osim plavog, narančastog, žutog i zelenog, na području grada Rijeke možete pronaći i oko 100 specijaliziranih spremnika za prikupljanje otpadnog tekstila. 

 

Što je s biootpadom?

Ako imate takvu mogućnost, svakako odvajajte i biootpad. Biootpad čini gotovo trećinu kućnog otpada, a osim toga to je i vrijedna sirovina za proizvodnju biokomposta. Na taj način znatno ćete smanjiti količinu otpada koju bacate u zeleni otpadnik, a uz to i stvoriti kompost iz vlastite proizvodnje. 

Umjesto zaključka…

Sami biramo da li će otpad kojeg proizvodimo i odlažemo postati problem ili resurs. Budimo odgovorni prema sebi i budućim naraštajima, odaberimo rješenje, a ne problem.  

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme