svjetionik.scri.hr

ZARADA PREKO STUDENTSKOG UGOVORA: Studenti traže povećanje poreznog limita, ministar Marić pokazao razumijevanje

Studenti u Hrvatskoj traže povećanje poreznog limita.

U tu svrhu, a na inicijativu Hrvatskog studentskog zbora, organizacije koja na razini države predstavlja studente, održan je sastanak s ministrom financija Zdravkom Marićem. Podsjetimo, studenti prema važećim propisima mogu zaraditi maksimalno 15.000 kuna nakon čega njihovi roditelji gube pravo na poreznu olakšicu. U tu svrhu je organizirana i peticija koju je već potpisalo više od 12.000 studenata.

Na sastanku je sudjelovao i predsjednik Hrvatskog studentskog zbora Neven Pintarić.

– Studenti s trenutnom minimalnom studentskom satnicom suočavaju se s problemom ograničavanja rada zbog probijanja poreznog limita te smatraju kako je prekoračenje zaista nisko za 2022. godinu. Od uvođenja izračuna minimalne studentske satnice, ista je rasla u iznosu od 36,28 posto (2018. godine ona je iznosila 21,50 kuna, od ove iznosi 29,30 kuna), dok je u isto vrijeme limit za poreznu olakšicu ostao isti. Situacija je dodatno pogoršana općim poskupljenjem cijena, rekao nam je Neven Pintarić, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora, dodajući:

– Ministar Marić pokazao je razumijevanje prema potrebi povećanja poreznog limita te je istaknuo kako je potrebno studentima omogućiti ostvarivanje materijalnog statusa te ih integrirati u tržište rada, dalje je naveo naš sugovornik.

Na sastanku je predloženo nekoliko modela povećanja poreznog limita, s jedne strane definiranjem višeg fiksnog iznosa te s druge strane definiranjem kroz povezanost s drugim varijablama npr. minimalnom studentskom satnicom.

Kako je najavio Pintarić, Ministarstvo će u najkraćem roku razmotriti prijedloge te će se sazvati novi sastanak kako bi se što prije donijelo rješenje za dobrobit svih studentica i studenata. (lj.h.)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!