svjetionik.scri.hr

VLADIN PAKET MJERA: Produljuje se potpora studentskim centrima, cijena menija ostaje 0.86 eura

Vlada je predstavila paket mjera pomoći za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata, a u njemu je sadržana pomoć i za studente, a nisu zaboravljeni ni studentski centri.

Riječ je o mjerama ukupne vrijednosti od 1,7 milijardi eura, a paket stupa na snagu 1. travnja.

Dakle, produljuje se potpora studentskim centrima za prehranu, zbog čega će cijena menija u menzama i dalje ostati na 0.86 eura. Ova mjera ostaje na snazi i u cijeloj idućoj godini. Što je iznimka. Ostaje ista i cijena energenata za škole i fakultete.

– Za 111 tisuća studenata cijena menija od 0,86 eura ostaje nepromijenjena. Vrlo važna mjera, nju donosimo, ona je iznimka od svih ostalih trajanja, za godinu i pol dana. Dakle, do kraja ove akademske  godine i cijelu iduću, rekao je premijer Andrej Plenković.

Ova dodatna pomoć prema studentskim centrima i drugim ponuđačima usluge studentske prehrane, Vladu će koštati osam milijuna eura. No, ujedno sprečava poskupljenje studentske prehrane za 20 posto u 24 studentska grada, u kojima je osigurana usluga prehrane za studente.

Podsjetimo, cijene menija u menzama nisu rasle od 2013. godine, a zbog inflacije odnosno zbog rasta cijena hrane na tržištu, centri imaju problem s javnom nabavom.

Vlada je objavila i popis namirnica kod kojih će vrijediti pravilo – “zamrznutih cijena”, a što će reflektirati i na studentski džep. Konkretno, cijena suncokretovog ulja trebala bi iznositi 1,72 eura, mlijeka od 2,8 posto mliječne masti 0,98 eura, šećer bi trebao koštati 1,33 eura, pile 3,32 eura, kilogram svinjskog mljevenog mesa 4.11 eura, a novo na listi je carsko meso po cijeni od 3.79 eura po kilogramu. (LJ.HLAČA)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme