svjetionik.scri.hr

ČITAJTE S NAMA: Lea Lazzarich bira za vas književne naslove

Čitanje je kao disanje, ako zastane nastaju problemi, ako teče normalnim tokom, normalno se osjećamo. Možda nismo svjesni da se to odnosi na svakoga i onoga tko čita knjige i onoga tko čita portale, obavijesti, promidžbene letke….mi uglavnom čitamo. -Lea Lazzarich

Lea Lazzarich ravnateljica je Sveučilišne knjižnice Rijeka te je knjižničarska savjetnica. Završila je Pedagoški fakultet u Rijeci, smjer hrvatski jezik i književnost. Za našu rubriku Čitajte s nama odabrala je svojih 7 top naslova i uz svaki nadodala komentar, a ponešto nam je rekla i o samom čitanju i knjigama.

Čitanje odabrane literature je kategorija zarona na dah, traži malo više spremnosti i izdržljivosti ali i nudi beskrajna prostranstva modrine i tišine. Odabrati literaturu za nekoga drugoga, odnosno preporučiti naslove slično je puštanju „neznanaca“ u svoj dom: procijenit će vas, reći sviđate li mu se, prosuditi će o onome što ste sebi brižljivo satkali. Tu je naravno i izazov, dozvoliti ili ne, uostalom kao i u svemu. Dugo sam razmišljala koje naslove preporučiti za čitanje, a da nužno ne stvori sliku preporučitelja….No, ljeto je pred nama, vrijeme opuštanja i sunca i vrijeme kad zaron na dah izgleda zavodljivije i godi tijelu.

Victoria Hislop, Otok, 2006.

Jer je ljeto i jer otoci donose povratke i odlaske, bude sjećanja.

Knjiga je predivna, opsežna biografija autoričine obitelji. Otok je mjesto
dolazaka i odlazaka, no ovaj dolazak na otok u trenutku raskrižja životnih odluka, glavnoj
protagonistici Alexis Fielding donosi putovanje u traumatičnu, mračnu i povijesno utemeljenu priču o Spinalongi, prabaki Eleni i obiteljskoj biografiji premreženoj nesrećama, ratom ali i ljubavima. Alexis putuje na Kretu posjetiti rodno mjesto svoje majke, noseći pismo majčinoj prijateljici Fotini. Nasuprot majčina sela Plake, dočekat će ju Spinalonga, nekadašnja kolonija gubavaca. Potresna, snažna priča o obitelji, ljubavi i nesreći dobra je preporuka za ljetni otočki ritam.

Barbara Vine, Dimnjačarov sin, 1999.

Jer je pomno satkano i snažno svevremeno.

Ime autorice ne otkriva mnogo, no pseudonim je Ruth Rendell poznate spisateljice krimi romana, koja ovim pseudonimom uranja u psihološko analiziranje likova opterećenih društvenim i obiteljskim problemima. Roman se bavi promjenom identiteta glavnog lika uzrokovani homoseksualnim otkrivanjem sebe, prihaćanjem i ne prihvaćanjem vlastitog života u okruženju tradicionalnih vrijednosti. Vješto nijansirano s mnogo osjećaja i portretiranja likova.

Rosamunde Pilcher, Rujan, 1997.

Jer je ljeto i rujan je blizu, a s njime i rasplitanje priče.

Jedan stariji, možda zaboravljeni naslov koji krase svi elementi velikog obiteljskog osjećajnog romana. Rujan prati živote nekoliko obitelji tijekom pet mjeseci u Engleskoj i Škotskoj a sve završava velikom rujanskom zabavom. Velika završnica romana u maniri je kazališnih predstava, kad se sve otkriva i raspliće, no daleko je od komorne ili ozbiljne teatralne atmosfere. Roman obitelji, ljubavi, zamjeranja i opraštanja ukratko bi bio nazivnik ovog štiva. Autoricu treba uzeti u obzir i kod drugih njezinih naslova jer vrlo vješto, prozračno i lako gradi priču.

Margaret Mazzantini, Napokon rođen, 2011.

Jer je vrijedno čitanja, vrijedno oduzimanja daha, čak i pri dubokim zaronima.

Roman koji temom, ali i nama bliskim povijesnim okvirom uzima dah, drži za vrat i bez zraka dovodi do kraja. Priča o majčinstvu, ratu na tlu naših prostora, ratu u Sarajevu, o susretu Talijanke Gemme i fotografa Diega, priča o prošlosti i putovanju. Gemma će se nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu kada upoznaje Diega, vratiti ponovo u isti grad ali sad pod kišom granata, snajperskih hitaca i tmurnih ratnih oblaka, u grad u kojem se rađa Pietro. Pietro je nada, a nada ostaje djeci.

Carlos Luis Zafon, Sjena vjetra, 2011.

Jer je Zafon i vrijedi svake rečenice.

Zafon je tipični španjolski pisac boja, atmosfere, čudnih likova na rubu realnog, začudnih iluzija i majstor dobre priče. Pri odabiru Zafona neće se pogriješiti, no moj je izbor Sjena vjetra jer me je najdalje i najdublje odvukla svojom magijom teksta. Dječaka Daniela otac antikvar vodi u posjet „groblju zaboravljenih knjiga“ velikoj i natrpanoj zbirci prašnjavih svezaka gdje Daniel izabire jednu knjigu koju mora pročitati. Daniel odabire Sjenu vjetra, roman nepoznatog pisca Caraxa čija će ga priča toliko uhvatiti u svoju mrežu da će on nastaviti potragu za drugim djelima, a istodobno i za drugim pričama, izdajama, ljubavima, tajnama i opasnostima….sve u maniri dobrog pravog španjolskom romana. Roman je i sjajna razglednica Barcelone, što je apsolutno dodana vrijednost više.

Khaled Hosseini, Tisuću žarkih sunaca, 2009.

Jer donosi magiju ženske predanosti.

Ovo je drugi po redu roman iz pera Khaleda Hosseinia, a govori o neraskidivoj vezi, prijateljstvu dviju žena koje žive pod željeznim okovom afganistanskog društva, kroz desetljeća ratovima obilježene afganistanske povijesti. Roman je izvrstan portret jedne ratom obilježene zemlje ali i potresna priča o obitelji, neobičnom prijateljstvu i neuništivoj ljubavi. Djelo nudi i odličan povijesni okvir Afganistana, dolazak Talibana na vlast, život u Kabulu, život u ranjenoj i izmučenoj zemlji. Hosseini je generalna preporuka za čitanje, no moj je izbor ovaj roman.

Elizabeth Gilbert, Signatura svih stvari, 2017.

Jer je žena i jer postoji.

Ako uz ime ove autorice odmah vežemo Jedi, moli, voli onda će ova knjiga dokazati posve suprotnu sadržajnu i strukturnu formu. Povijesni roman smješten u 19. stoljeće pripovijeda o životu botaničarke Alme Whittaker. Roman prati sudbinu obitelji Whittaker i svojevrsna je obiteljska saga, ali i povijesni okvir ženskog pitanja: biti žena i znanstvenica u tadašnjem vremenu. Alma proučava pitanja evolucije, praktična je i realna a zaljubljuje se u umjetnika kojeg privlači duhovno i magijsko. Zanimljiva, turbulentna i fino satkana priča odličan je izbor za ljetno uranjanje na dah.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!