svjetionik.scri.hr

JEZIK I KUHINJA: Nagrađene studentice talijanistike riječkog Sveučilišta

Pasta al pesto genovese, polenta con sugo di spezzatino di vitello te pavlova del riciclo – talijanska su jela koja su osvojila žiri i zbog čega su studentice talijanistike Valentina Bolić, Cristina Lubiana i Mikela Klaj Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci ove godine dobile nagrade.

Radilo se o natječaju Generalnog konzulata Republike Italije organiziranog povodom 6. izdanja manifestacije “Tjedan talijanske kuhinje u svijetu”.

– Riječ je o tradicionalnom natjecanju, koje je došlo do svog 6. izdanja. Pokrovitelj je bio Generalni konzulat Republike Italije u Rijeci, a sponzor Talijansko-hrvatska gospodarska komora, otkriva nam pročelnica Odsjeka za talijanistiku pri spomenutom Fakultetu izv. prof. dr. sc. Gianna Mazzieri Sanković.

-Tijekom “Tjedna talijanske kuhinje u svijetu” ambasade, konzulati i instituti za kulturu organiziraju događanja s ciljem promocije talijanske kuhinje. U sklopu ovogodišnjega izdanja studenti su, kao što je to bio običaj i prethodnih godina, proučili koje su prednosti mediteranske te talijanske kuhinje, između ostaloga i u svrhu održivosti hrane. Zaključili su kako talijanska kuhinja uspijeva stvoriti prirodni i spontani spoj između odlične hrane i zdravlja. Na natječaju su sudjelovali svi studenti preddiplomskog studija riječke talijanistike: svaka je godina studija analizirala jedan slijed tipičnoga talijanskog jelovnika – glavno jelo (prvi i drugi slijed) i desert, navela je naša sugovornica.

Prezentacija osvojila komisiju

Studentice su predstavile svoja jela pred komisiju profesora u sastavu: Isabella Matticchio, Maja Đurđulov, Iva Peršić i Diego Sbacchi, a koja je procijenila ne samo kreativnost u pronalaženju i istraživanju recepata talijanske kuhinje, već i sigurnost u načinu izlaganja, poznavanje talijanskog jezika i kulture kao i spontanost u komunikaciji. 

-Dobitna kombinacija tj. pobjednička formula nije bila toliko vezana za tipična jela već upravo za način na koji su studentice opisale postupak pripreme jela, opisale prednosti za zdravlje tih recepata, proučile povijest regije kojoj se jela pripisuju  i ekološki pristupu istima, tj kako što manje bacati hranu i iskoristiti istu za druge recepte dakle radilo se upravo o održivosti hrane, saznajemo dalje od naše sugovornice.

Nagrade kao dokaz kvalitete

Osim navedenoga, ovaj dio akademske godine za ovaj Odsjek je bio itekako uspješan – njihova studentica Selma Smajić osvojila je prvu novčanu nagradu Premio Cergol 2021. za završeni rad o književniku Alessandro Damianiju odnosno naziv rada je “La poetica nella produzione matura di Alessandro Damiani”, a njihova studentica Rea Stemberger je osvojila prvu nagrada na temu Dantea odnosno “Dal Canto V ad oggi”.

– Radi se svakako o važnim priznanjima za naš Odsjek, a sve to svjedoči o kvalitetnom putu prema razvijanju visoko kvalificiranih kadrova u struci. U našoj su Županiji talijanisti traženi na tržištu rada, bilo da se radi o prevoditeljskim vještinama, kulturnim i organizacijskim sposobnostima kao i o poučavanju jezika. Ove nagrade govore o kvaliteti, ali i o intenzivnom radu svih članova Odsjeka koji je još mlad i ove godine slavi tek 10. godina od svog osnutka, ali se može pohvaliti velikim rezultatima, zaključila je izv. prof. dr. sc. Gianna Mazzieri Sanković.

Podsjetimo, Odsjek za talijanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Rijeci, utemeljen je 2011. godine kao dvopredmetni studij u slobodnoj kombinaciji. (lj.h.)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!