svjetionik.scri.hr

MJERE UŠTEDA I ENERGETSKA UČINKOVITOST SCRI-a: Štednim žaruljama smanjili potrošnju energije za rasvjetu više od 7 posto

(promo)

Studentski centar Rijeka godinama ulaže u područje optimalnog upravljanja energijom.

Energetska učinkovitost snažan je i financijski optimalni način u postizanju ciljeva održivog razvoja, a zapravo pretpostavlja ulaganja koja će se kasnije vraćati kroz uštede.

U ciklusu članaka MJERE UŠTEDA I ENERGETSKA UČINKOVITOST SCRI– a, a koje ćemo objavljivati na portalu Svjetionik objedinit ćemo sve ono što je do sada učinjeno u tu svrhu. Prva tema je zamjena žarulja sa žarnom niti te postavljanje senzora pokreta za paljenje odnosno gašenje rasvjete u zajedničkim prostorima.

Zamjena klasičnih žarulja s fluorescentnom rasvjetom te kasnije sa štednim žaruljama započela je prije jednog desetljeća, na inicijativu tadašnjeg tehničkog savjetnika ravnatelja – a kasnije i samog ravnatelja Centra – mr. Dinka Jurjevića.

Investicija obuhvatila sve objekte

Ova investicija obuhvatila je sve objekte koje je tada pod svojim upravljanjem imao SCRI odnosno radi se o SN Ivan Goran Kovačić, restoranu Index i prostorima Uprave, koji su se u to vrijeme nalazili u Ulici Blaža Polića 2.

– Taj proces trajao je skoro pola godine. Štedne žarulje ugrađene su i u stolne lampe, plafonijere odnosno u rasvjetna tijela koja su po zidovima, prisjeća se mr. Dinko Jurjević.

– Na stropove se postavljala fluorescentna rasvjeta, a pri tome se vodilo računa o studentskim sobama i učionicama gdje je ona izvedena s rasterom i sinkroniziranim radom fluorescentnih cijevi kako bi se uklonio problem treperenja. Svjetiljke odnosno žarulje koje smo tada postavljali odgovarale su najvišim standardima u to vrijeme. Konačan rezultat je smanjena potrošnja električne energije za rasvjetu i preko 7 posto, zaključio je naš sugovornik.

Fluorescentne žarulje odlikuju se većim stupnjem pretvaranja električne energije u svjetlost s dosta dugim vijekom trajanja.

Senzori za pokret u zajedničkim prostorijama

Drugi korak uštede bio je tada, a s njime se nastavlja i danas – postavljanje senzora za pokret odnosno automatsko paljenje i gašenje svjetla u zajedničkim prostorijama SCRI-a. I ovakav sustav doprinosi smanjenju potrošnje energije te produljuje vijek trajanja rasvjetnih tijela.

U SCRI smatraju da u prostorijama poput sanitarnih, hodnika i slično ugradnja senzora koji uključuju odnosno isključuju svjetlo nekoliko minuta nakon izlaska osobe iz njih, je neophodna, a ujedno daje i određeni komfor u ponašanju studenta, budući da je prostor osvijetljen s koje god strane osoba zapravo dolazi.

Uglavnom, dobro kontroliran, visokokvalitetan sustav rasvjete smanjuje troškove, ali s druge strane ujedno pruža učinkovito i održivo okruženje za sve korisnike.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!