svjetionik.scri.hr

STUDENT SERVIS: Sve je više maturanata koji žele raditi, evo i najčešćih poslova

Sve je više maturanata koji žele raditi, a dokazuju to i naše brojke.

Tako prema informacijama Student servisa SCRI za akademsku godinu 2020./2021. godinu učlanilo se 344 maturanata, a što je za 128 maturanata više nego lani kada ih se za 2019./2020. učlanilo njih 216.

Tržište rada se oporavlja, iako sve to možda nije na razini prije početka pandemije, no činjenica je da je puno više novih poslodavaca i oglasa za posao, neki oglasi se ponavljaju jer poslodavci ne mogu doći do studenata, saznajemo od Student servisa.

-Kako bi došli do željene radne snage odnosno studenta poslodavci povećavaju cijenu sata rada – ukazuje voditeljica Student servisa Ljiljana Badurina.

Najčešći poslovi za dečke su – transportni poslovi, istovar utovar građevinskog materijala, rad na građevini, redarska služba, naplata parkinga, pomoćni poslovi u zanatskim zanimanjima

Za djevojke radi se o poslovima kao što su; hostesa-prezentacija proizvoda, dijeljenje letaka, anketiranje, prodavači, rad u call centrima, administrativni poslovi.

Česti poslovi za studente i studentice je i rad u trgovačkim centrima, a to uključuje rad u skladištu, istovar robe, slaganje polica, rad na blagajni, deklariranje proizvoda.

S obzirom na sezonu traži se radna snaga i u turizmu te ugostiteljstvu, a riječ je o poslovima kao što je rad na recepciji, zatim traže se konobari, sobarice, pomoćni poslovi u kuhinji, prodaja sladoleda, banjini, animatori u turizmu.

Minimalna cijena sata za ovu godinu je 26,56 kuna, a cijena sata vezana je uz vrstu posla pa je za neke poslove i veća od minimalne zakonske. Cjenik rada SCRI prema poslovima može se pogledati ovdje.

Svi koji žele raditi, a maturanti su – na što trebaju obratiti pozornost i koja je procedura za učlanjenje – više o tome mogu pročitati u našem članku ovdje.

(LJ. H., foto; V. KORICA)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!