svjetionik.scri.hr

ARCA 22: Na međunarodnoj izložbi inovacija Građevinski fakultet u Rijeci osvojio srebrnu i brončanu medalju

“Inovativni priključak za spajanje konstrukcijskih elemenata od tankostjenih čeličnih C- profila” te “Inovativna procedura brzog mjerenja toplinske vodljivosti betonskih uzoraka” nazivi su inovacija Građevinskog fakulteta u Rijeci kojima su dodijeljene medalje na 20. međunarodnoj izložbi-Arca 22., koju su organizirali SUIR Savez udruga inovatora Rijeka sa svojim članicama, uz financijsku potporu Primorsko-goranske županije i Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije. Izložba je održana u Sveučilišnoj i nacionalnoj biblioteci u Zagrebu.

Konkretno, radi se srebrenoj medalji koju je osvojila inovacija Inovativni priključak za spajanje konstrukcijskih elemenata od tankostjenih čeličnih C- profila” tima doc.dr.sc. Pauline Krolo sa suradnicima (doc.dr.sc. Natalija Bede Odorčić, izv.prof.dr.sc. Ivan Marović, doktorandi Lazar Lukačević i Antonio Bakran, Tomislav Prlić i mr.sc. Ivan Palijan), odnosno o brončanoj medalji za inovaciju “Inovativna procedura brzog mjerenja toplinske vodljivosti betonskih uzoraka” iza koje stoji prof.dr. sc.Ivica Kožar i doktorandica Tea Sulovsky.

– Poznato je da su čelične konstrukcije izvedene od tankostjenih C-profila osjetljive u području spojeva i to ponajviše zbog tankih limova u koje je potrebno ugrađivati vijčana i druga spojna sredstva. Uslijed djelovanja opterećenja, limovi otkazuju gnječenjem ili paranjem. Kao posljedica toga, spojevi mogu imati slabiju krutost i duktilnost, što negativno utječe na globalnu krutost i duktilnost cijele konstrukcije. Kako bi ojačali područje spoja i izbjegli navedene oblike otkazivanja, osmišljene su dvije vrste spojnica koje se ugrađuju unutar poprečnog presjeka C-profila. Razvojem inovativnih spojnica omogućit će se njegova primjena u zgradarstvu za proizvodnju zgrada gotovo nulte energije na industrijski način, komentira uspjeh inovacije svojeg tima za naš portal doc.dr.sc. Paulina Krolo.

Prof.dr.sc. Ivica Kožar rekao je da specifičnost njihove inovacije leži u kombinaciji postupka mjerenja i numeričke analize koja se provodi putem tzv. “inverznog” matematičkog modela.

-Nestacionarni numerički model vodljivosti betona formuliran je na inverzni način koji omogućuje izračun parametara materijala iz mjerenja promjena temperature. Novi postupak se može koristiti u području materijala, tj., za mjerenje koeficijenta difuzivnosti relativno homogenih uzoraka raznih (građevinskih) materijala, primjerice betona, asfalta, pune opeke, drveta i slično. Glavna prednost novog postupka je u brzini kojom se dobivaju rezultati, umjesto dva do tri dana rezultati se dobivaju za 2 do 3 sata, objasnio nam je prof.dr.sc. Ivica Kožar.

Na izložbi je sudjelovala i tvrtka koja je u stručnoj bazi Građevinskog fakulteta u Rijeci Tvrtka Vectrino d.o.o. koja je za “Koncept snimanja podvodne infrastrukture za izradu preciznog 3D modela (digitalnog blizanca)” osvojila srebrnu medalju.

Izložba Arca 22. se održala uz pokroviteljstva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede i Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, supokroviteljstva Hrvatske gospodarske komore i HAMAG-BICRO-a, te sponzora KONČAR – elektroindustrije d.d. i HS produkta. 

Na izložbi su bile predstavljene brojne inovacije i nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskoga rada, od industrije do svakodnevice, i to kao rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz javnoga i privatnoga sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih i razvojnih tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu iz više od 13 zemalja svijeta. (lj.h.)


Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme