svjetionik.scri.hr

ART KVART: Više od 50 književnih događanja na riječkom Vrisku

Gotovo stotinu umjetnika ove godine sudjeluje u programu koji uključuje promocije, predstavljanja, razgovore i tribine, kao i popratne sadržaje u vidu likovnih, glazbenih i filmskih programa.

Svečano otvorenje 16. Vriska održat će se u nedjelju, 10. rujna. Najprije će se u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u 18:30 sati otvoriti izložba „Godardove kutije“, a onda će se u 19:30 sati u dvorištu kvarta kulture “Benčić” održati svečanost otvorenja i dodjela ovogodišnje V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman, najunosnije književne nagrade u Hrvatskoj čiji je novčani iznos ove godine povećan na 15.000,00 eura. Program otvorenja završit će koncertom glazbenika Borisa Štoka, a ulaz će biti otvoren za sve.

Uoči samog početka festivala, 8. rujna u 20 sati održat će se „Studentski Vrisak“ u Dnevnom boravku kada će se čitati nagrađene studentske priče i pjesme.

U organizaciji izdavačke kuće V.B.Z., a u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, Dječjom kućom, Gradskom knjižnicom Rijeka i Art kinom u art-kvartu Benčić će se od 10. do 17. rujna održati 16. riječki sajam knjiga i festival autora Vrisak.

Gotovo stotinu umjetnika ove godine sudjeluje u programu koji uključuje promocije, predstavljanja, razgovore i tribine, kao i popratne sadržaje u vidu likovnih, glazbenih i filmskih programa.

Osim programa za djecu i mlade, pripremljeni su književni susreti, a posebnost je i program “U dvoje u Dnevnom boravku”.

Bit će predstavljen rad – Damira Karakaša, Slobodana Šnajdera, Stipe Božića, Tvrtka Jakovine, Velibora Čolića, Marine Šur Puhlovski, Gorana Gerovca, Emira Imamovića Pirkea, Zorana Ferića, Dore Šustić, Milana Majerovića-Stilinovića

U programu „U dvoje u Dnevnom“ na jednoj promociji odjednom će se predstaviti dva autora, dva djela, dva opusa, dva književna svijeta. Predstavit će se tako u paru splitskog pjesnika s haaškom adresom Damira Šodana i beogradskog pisca Zvonka Karanovića, Riječane Andreu Žic Paskučija i Nikolu Petkovića, Makedonca Vladimira Jankovskog i Vesnu Marić, koja živi u Velikoj Britaniji i piše na engleskom, svima omiljene Senka Karuzu i Marka Tomaša, majstore pisanja na slengu Vladu Bulića i Dalibora Šimpragu, nagrađivane Martinu Vidaić i Ivanu Šojat te nove knjige poezije Ivane Bodrožić i Maje Marchig. Književni parovi će se predstavljati u Book cafeu Dnevni boravak svakog dana trajanja festivala s početkom u 21 sat.

Također u Dnevnom boravku Andrej Blatnik će predstaviti svoj priručnik kreativnog pisanja.

Više o programu i ovdje.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme