svjetionik.scri.hr

HRVATSKI SABOR: Na Sveučilište u Rijeci odlazi četiri nagrade za znanost, prepoznati i mladi znanstvenici

U Hrvatskome saboru svečano su dodijeljene državne nagrade kojima se nagrađuju najveća dostignuća u znanosti i njezinoj popularizaciji u protekloj godini.

Ukupno su dodijeljene trideset i dvije nagrade – pet za životno djelo, sedamnaest godišnjih nagrada za znanost, četiri godišnje nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti te šest godišnjih nagrada za znanstvene novake.

Nagrade dobitnicima dodijelili su potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, pri čemu su čestitali nagrađenima uz napomenu da su uspjesi nagrađenih na međunarodnom planu najbolji dokaz da Hrvatska ima potencijala ravnopravno se nositi s najboljim članicama zemljama EU-a, ali i svijeta.

Ministar Fuchs rekao je da ova nagrada koju dodjeljuje Sabor predstavlja potporu znanosti i društvu temeljenom na znanju na najvišoj razini, što je osnovno opredjeljenje Vlade za zajedničku budućnost. Naveo je da su planirane reforme usmjerene u povećanje istraživačkih kapaciteta kroz ulaganja u projekte istraživanja i razvoja, uključujući ulaganja u infrastrukturu i vrhunska znanstvena istraživanja s ciljem podupiranja razvoja gospodarstva utemeljenog na znanju te poticanja i komercijalizaciji inovacija.

Među nagrađenima našla su se imena i sa Sveučilišta u Rijeci.

Nagrađeni su: prof.dr.sc. Jonatan Lerga s Tehničkog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Vanda Juranić Lisnić s Medicinskog fakulteta u Rijeci i prof.dr.sc. Stjepan Špalj s Fakulteta dentalne medicine u Rijeci, a godišnjom nagradom za znanstvene novake nagrađen je dr.sc. Feđa Milivojević s Filozofskog fakulteta u Rijeci, u znanstvenom području humanističkih znanosti, polje povijest, grana stara povijest.

Veliko je to priznanje za Filozofski fakultet u Rijeci kao i za sam Odsjek za povijest, budući da se radi o mladoj katedri te humanističkim znanostima.

Nagradu je dr. sc. Feđa Milivojević prokomentirao riječima da je “svaka nagrada motivirajuća i pohvalna, ali osobito ona koja prepoznaje rad i kvalitetu humanističkih znanosti, koje na taj način ravnopravno pariraju STEM-u”.

Inače, nagrada mu se dodjeljuje za znanstvenu knjigu »Cezarov Ilirik«, koja obrađuje jedno od ključnih razdoblja interakcije rimskog svijeta s istočnom obalom Jadrana i njezinim zaleđem, kao i sa širim iliričkim područjem – kasnorepublikansko doba – dosad općenito nedovoljno rasvijetljeno i protumačeno. Znanstveni doprinos dobitnika nagrade je drukčiji pristup problemu gdje se odgovori ne traže u samom Iliriku, već u širem prostoru Sredozemlja koji nudi analogne probleme i rješenja i u drugim rimskodobnim provincijama, saznajemo.

– Ovdje se radi o kontinuitetu nagrađivanja znanstvenog osoblja Filozofskog fakulteta, a što pokazuje značajnu važnost i same ustanove, prokomentirao je za naš portal ovaj uspjeh ovog mladog znanstvenika i dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci dr. sc. Aleksandar Mijatović, dodajući da Filozofski fakultet u Rijeci već sada u posjedu ima lijepu brojku raznih strukovnih nagrada, a što dokazuje i pokazuje važnost doprinosa ove ustanove temeljnim strateškim djelatnostima i usmjerenjima na riječkom Sveučilištu.

Naglasio je dalje da Fakultet želi na ovaj način doprinositi odnosno podupirati – kako mlade tako i već etablirane znanstvenike – te promicati ideju znanosti i visokog obrazovanja – paradigme koja je u Hrvatskoj u kontinuiranom usponu, a koja se pokazuje kao jedna od važnih okosnica razvoja hrvatskog društva, gospodarstva te unapređenja nekih ključnih političkih – civilizacijskih vrijednosti, uopće.

Za kraj, a ovom prigodom, dekan Mijatović uputio još jednom čestitke nagrađenom poslijedoktorandu, ali ujedno i samom Odsjeku za povijest, koji je u kontinuiranom rastu budući da obogaćuje svoj predavački portfelj. Naime, na riječkom Odsjeku za povijest predaje dr.sc. Neven Budak redoviti profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu (inače stručnjak za hrvatsku povijest srednjeg vijeka), dok u studijskom programu nudi i jedan zanimljiv kolegij o holokaustu, a kojeg drži alumnij Fakulteta Lovro Kralj. (lj.h.)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme