svjetionik.scri.hr

PROJEKT OSJETI IGRU: Skulptura”Sense of Balance” postavljena na Kampusu

Proteklih tjedana u dvorištu Studentskog centra Rijeka bilo je uistinu živo – budući da je ono poslužilo kao prostor za izradu instalacije “Sense of Balance”.

Skulptura je već postavljena na travnjak između Učiteljskog fakulteta i zgrade Sveučilišnih odjela – a sve je to rezultat međunarodnog projekta „Osjeti igru“ kojeg je osmislio ured za arhitekturu, krajobraznu arhitekturu, dizajn interijera – Snøhetta iz Norveške, uz partnerstvo s norveškim centrom za dizajn i arhitekturu DOGA, a u Rijeci ga je provodio Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci – DeltaLab, uz podršku Grada Rijeke.

Vodeći se principima inkluzivnog dizajna, “Sense of Balance” tematski je posvećena zapravo dječjoj igri i razigranom istraživanju kako odraslih tako i djece. Izuzev rada na instalaciji projekt je uključivao i niz predavanja i radionica posvećenih temi inkluzivnog dizajna i korištenju metodologije inkluzivnog dizajna, saznali smo.

Snøhetta je kroz 30 godina rada osmislila neke od poznatijih svjetskih javnih i kulturnih projekata kao što su kuća norveške nacionalne opere i baleta u Oslu, nova knjižnica u Aleksandriji u Egiptu, prvi podvodni restoran u Europi, te dizajn norveških novčanica. A ovo je prvi arhitektonski trag u Hrvatskoj.

-“Sense of Balance” je instalacija inspirirana dječjim crtežom, šarena i apstraktna. U ime tima Snøhette moram istaknuti koliko je bila vrijedna dosadašnja suradnja s partnerima DeltaLabom i DOGA-om prilikom osmišljavanja ove zanimljive instalacije. Ona je primjer otvorene skulpture koja poziva svakoga da se uključi sa svojom interpretacijom, izjavila je Arrate Arizaga, predstavnica Snøhette.

Projekt je financiran sredstvima koje osiguravaju Island, Lihtenštajn i Norveška putem EGP-a i Norveškog financijskog mehanizma – Fonda za bilateralne odnose (EEA grants and Norway Grants), uz nadzor Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH. (lj.h.)


Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme