svjetionik.scri.hr

KRENULA PROVEDBA EU PROJEKTA: Grad Rijeka po mjeri mladih

Cjelodnevnim programom za mlade u zgradi gradske uprave Grada Rijeke održana je prva aktivnost u sklopu EU projekta “Grad po mjeRi mladih”. Cilj projekta je povećati sudjelovanje mladih u životu lokalne zajednice kroz jačanje dijaloga mladih i donositelja odluka na razini Grada Rijeke u provedbi Programa za mlade Grada Rijeke 2023.-2030.

Tri razvojna puta

U sklopu aktivnosti sudionicima je predstavljen Program za mlade, odnosno predstavljena su im tri planirana razvojna stupa – Obrazovanje i (samo)zapošljavanje mladih; Dobrobit i osamostaljivanje mladih, te Poticanje, osnaživanje i dijalog s mladima.

Metodom world caffea, mladi su s ambasadorima Programa za mlade, odnosno predstavnicima različitih odjela Grada Rijeke, uz koordinaciju osoba koje rade s mladima, razgovarali o svakom od navedenih razvojnih stupova, kao i o najboljima načinima kako potaknuti bolju suradnju mladih i predstavnika Grada Rijeke u realizaciji Programa za mlade.

Platforma za umrežavanje mladih poduzetnika

Što se tiče razgovora i prijedloga vezanih za I. stup Obrazovanje i (samo) zapošljavanje mladih, osim o planiranim iskoracima u sklopu Programa za mlade i raznim poduzetničkim poticajima, kao i programima obrazovanja i zapošljavanja, sudionici su istaknuli i brojne druge teme.

Primjerice srednjoškolce je zanimalo iz kojeg razloga mogu raditi samo za vrijeme školskih praznika, odnosno zašto ne mogu tijekom cijele školske godine. Njihov prijedlog bio je da se odredi određeni broj sati mjesečno koji bi mogli raditi, međutim, objašnjeno im je kako taj problem nije moguće riješiti na razini jedinica lokalne samouprave, već da je tu riječ o problematici koju bi trebalo riješiti na nacionalnoj razini. One nešto malo starije sudionike, studente i netom diplomirane studente, najviše su zanimale mogućnosti zapošljavanja. Zanimljiva inicijativa bila je da se pažnja poslodavaca usmjeri na lokalno tržište. Istaknuto je kako na razini naše županije postoji veliki broj malih poduzetnika kojima bi trebalo dati priliku, a jedna od ideja je i platforma koja bi omogućila umrežavanje mladih poduzetnika s ciljem međusobne suradnje i razmjene iskustava te da se vidi može li lokalno tržište odgovoriti na lokalne polovne potrebe.

Stambeno zbrinjavanje mladih

U II. stupu Dobrobit i osamostaljivanje mladih najviše se pričalo o rješavanju stambenog pitanja, sportu i zdravlju. Pogotovo kod studenata i onih nešto starijih, stanovanje se pokazalo kao najzanimljivija tema, pogotovo model iznajmljivanja stanova za mlade koji se u Rijeci planira usustaviti u budućnosti. Prema riječima sudionika takav model dugoročnog iznajmljivanja vide kao svojevrsnu odskočnu dasku na početku svog samostalnog života, zapošljavanja i početka izgradnje karijere nakon završenog školovanja, a prema njihovim procjenama, zadržavali bi se u takvoj vrsti stanovanja oko pet godina. Ono što je također izazvalo raspravu bilo je određivanje kriterija bodovanja za dodjelu takvih stanova, a kriteriji za koje oni smatraju da bi se trebali vrednovati su izvrsnost u dotadašnjem školovanju, deficitarnost zanimanja, počeci pokretanja vlastitog poslovanja gdje bi im manji financijski izdatak za stanovanje omogućio više sredstava za ulaganje u posao. Prednost bi, prema njima trebale imati i mlade obitelji, kao i osobe s invaliditetom, osobe koje izlaze iz alternativne skrbi te osobe bez prebivališta u Rijeci, odnosno oni koji su primjerice u Rijeku došli studirati i po završetku studiranja moraju izaći iz studentskog doma, ali žele nastaviti živjeti u Rijeci.

Mentalno zdravlje

Što se tiče sporta, složili su se kako se od sporta u tijeku školovanja najčešće odustaje kako bi se našlo više slobodnog vremena i kao rješenje tog problema istaknuto je kako bi se možda trebalo raditi na edukaciji trenera ili drugih edukatora koji rade s mladima da se pronađu načini kako da mladi što dulje ostanu u sportu koji je zdrav za njihov duh i tijelo. Istaknuli su kako u Rijeci postoji određeni broj otvorenih igrališta koje mnogi koriste i upravo iz tog razloga smatraju da bi se dodatno trebalo uložiti u uređenje i opremanje takvih prostora.

Što se tiče zdravstva, govorilo se puno o mentalnom zdravlju mladih, istaknuvši kako su depresija i anksioznost vrlo učestali među tom populacijom. U Rijeci postoje različite mogućnosti pružanja podrške, ali ističu i kako postoje i dugačke liste čekanja, a kako bi se premostio taj period, predlaže se bolja promocija portala Sve je OK, besplatnog online savjetovališta za mlade.

Također se govorilo i u prehrani u školama gdje su sudionici ustvrdili kako već u osnovnoj školi kvaliteta marende pada, a da su srednjoškolci najčešće osuđeni na brzu prehranu jer im je to jedino dostupno u krugu škole.Susret s gradonačelnikom Rijeke Markom Filipovićem

Susret s gradonačelnikom Rijeke Markom Filipovićem

Kreiranje portala Moja Rijeka

U III. stupu Poticanje, osnaživanje i dijalog s mladima govorilo se o aktivnostima Odjela za kulturu Grada Rijeke, kao i o preoblikovanju postojećeg gradskog portala Moja Rijeka u portal za mlade što će se dogoditi tijekom ove godine. Mladi su pozvani da i sami sudjeluju u oblikovanju sadržaja portala, odnosno da mogu za njega pisati, snimati i fotografirati. Također, mladi su informirani i o natječaju Odjela za kulturu za javne potrebe koji sadrži i poseban dio baš za mlade. Oni su istaknuli kako bi bili zainteresirani za prijavu, ali da bi ih trebalo više informirati o čemu se točno radi te da bi im trebala pomoć prilikom ispunjavanja prijavnice i tijekom cijele provedbe procesa.

Mladi Riječani i predstavnici Grada Rijeke

Mladi Riječani i predstavnici Grada Rijeke

Valja istaknuti kako je Grad Rijeka u cilju zadovoljavanja financijskih pretpostavki za provedbu Programa za mlade uspostavio tzv. Fond za mlade. Fond prikazuje proračunska sredstva osigurana za mlade na godišnjoj razini, koja za 2023. godinu iznose 1.3 milijuna eura.

Zaključke cjelodnevnog programa došao je poslušati i gradonačelnik Marko Filipović koji je pozdravio motivaciju i želju mladih ljudi da sudjeluju u ovom projektu i da daju svoju ideje za poboljšanje, ali i da se upoznaju s mjerama za mlade koje Grad Rijeka već provodi. „Hvala vam svima na trudu i angažmanu i siguran sam da ćemo se viđati i u daljnjim aktivnostima ovog projekta“, rekao je gradonačelnik.

Kava s gradonačelnikom

Cjelodnevni program započeo je ujutro ispred Salona Grada Rijeke, na kavi s gradonačelnikom Markom Filipovićem. U neformalnom razgovoru s prvim čovjekom Grada Rijeke, mladi su imali prilike iznijeti teme oko kojih bi voljeli razgovarati.

Projekt “Grad po mjeRi mladih” provodi Grad Rijeka u partnerstvu s Udrugom “Delta” i Centrom tehničke kulture Rijeka, a financiran je sredstvima Europske unije kroz Erasmus+ program.

Jučerašnji susret s mladima prva je od ukupno 12 projektom planiranih aktivnosti koje će tijekom 2023. i 2024. povezati mlade i predstavnike Grada u ostvarenju ciljeva i rezultata Programa za mlade.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme