svjetionik.scri.hr

KULTURNA SRIJEDA: Studenti upoznali riječko kazalište

U organizaciji Službe za organizaciju slobodnog vremena Studentskog centra Rijeka održana je prva Kulturna srijeda za koju je pokazan veliki interes.

Iza kulisa

U okviru Kulturne srijede studenti su imali prilike posjetiti riječko HNK Ivana pl. Zajca te se upoznati s radom ove ustanove, njenom poviješću, ali ujedno vidjeti dijelove zgrade koje nisu baš uvijek otvorene za javnost. A upravo je taj prostor – prostor iza scene ili ti ga iza kulisa osobito bio interesantan za posjetitelje. Riječko kazalište nije oduševio samo „domaće“ studente već i studente na razmjeni.

Klimt i balet

-Naučila sam zanimljive informacije, vidjela Klimta uživo, te dobila besplatnu kartu za balet – smo je jedna od impresija naših posjetitelja.

Svi koji su se upustili u ovu avanturu (osim što su nagrađeni besplatnom kartom za baletnu predstavu Odiseja) saznali su sve i o studentskoj pretplati koja se može u cijelosti pogledati ovdje, ali i to da svi koji imaju prosjek veći od 4,5 mogu ostvariti besplatne ulaznice za pojedine predstave.

Veselimo se novoj kulturnoj srijedi, a do tada pozivamo sve koji to žele da nam pišu na emal kruno.topolski@scri.uniri.hr koju bi sljedeću kulturnu ustanovu voljeli podsjetiti. Sve prijedloge možete javiti i putem Facebook stranice Slobodno vrijeme – Studentski centar Rijeka, gdje možete pronaći i informacije o drugim aktivnostima koje se organiziraju.

A svi koji nisu mogli s nama, evo par podataka o kazalištu.

  • riječko kazalište projektirali bečki arhitekti Herman Gottlieb Helmer i Ferdinand Fellner
  • zgrada kazališta izgrađena na trgu koji je nastao nasipanjem mora, a svečano je otvorena 3.10.1885. izvedbom Verdijeve opere Aida i Ponchiellijeve La Gioconde.
  • u vrijeme otvorenja, Kazalište je bilo jedino mjesto u gradu gdje se mogla vidjeti električna sijalica i telefon.
  • raskošni atrij kazališta, izrezbareni ukrasi svečanih loža i spektakularni luster zaokupljuju pažnju, no prava poslastica su i djela na stropu a radi se o radovima Gustava Klimta, koji je zajedno s bratom Ernstom, te kolegom Franzom Matschom u svojim mladim danima bio angažiran na ovom projektu. Tako je Rijeka, prije Beča, prepoznala velikog svjetskog umjetnika.
  • prilikom renoviranja kazališta 1970-ih godina prošlog stoljeća otkrivena je Vremenska kapsula. Radilo se o metalnoj tubi s nacrtima kazališta i dokumentima, prvim plakatom i onodobnim novčićima a nju je u stepenicu atrijha zgrade ugradio gradonačelnik Giovanni Ciotta te je tamo ležala čak stotinjak godina. (lj.h.)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme