svjetionik.scri.hr

SASTANAK ZAJEDNICE STUDENTSKIH CENTARA: Važno je da se studenti kvalitetno i raznoliko hrane

Na Kampusu je održan radni sastanak Zajednice studentskih centara Republike, Hrvatske; udruženja koje ima za cilj zajedničko rješavati pitanja koja su vezana uz djelatnost studentskih centara (prehrana, smještaj, zapošljavanje, slobodno vrijeme).

Na sastanku su sudjelovali ravnatelji, predstavnici studentskih centara Hrvatske – a tema je bila studentska prehrana.

Susret je izvanredno sazvan iz razloga – kako nam je pojasnio ravnatelj Studentskog centra Varaždin, a ujedno i Zajednice studentskih centara Nenad Milijaš – jer su centri dobili prijedloge nacrta Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata Ministarstva znanosti i obrazovanja, na kojeg se trebaju očitovati do petka, 23. srpnja. U tijeku je naime donošenje novog Pravilnika.

– Stoga do petka trebamo predložiti svoje popise novih jela, normative i cijene. Riječ je o ozbiljnom poslu koji se nije mogao odraditi online, rekao nam je Nenad Milijaš.

Poskupjeli i energenti i namirnice

Kako je naveo, sadašnji Pravilnik donesen je još 2013. godine, a u ovih osam godina i potrebe i navike su se promijenile, dok su zdravstveni kartoni studenata – sve lošiji.

– Stoga moramo reagirati i što se tiče promjene tzv. kuharice odnosno jelovnika, ali i cijena jer su se u spomenutom periodu dogodile značajne promijene. Poskupijeli su energenti od plina i struje ali i namirnice od riže, smrznutih proizvoda, poskupjelo je meso, riba, ukazuje Milijaš.

Dodajući da je važno da novi Pravilnik bude kvalitetno napravljen, a to je ujedno i garancija da će on biti adekvatan dokument za jedan duži period.

-Treba naglasiti da su u tom procesu, postupku Hrvatski Studentski zbor, Zajednica studentskih centara i Ministarstvo znanosti partneri i da nam je važno da studenti jedu kvalitetno i raznoliko, da se meniji zadrže jer je to i socijalna kategorija, ali garancija da će studenti jesti sve njegove sastavnice, a ne samo jelo po izboru odnosno da će jesti i juhu, i salatu, i voće, i glavno jelo, ukazao je Milijaš.

Navodeći još i to da će Centri tražiti mehanizme, kako bi se nova jela mogla dodavati na godišnjoj razini, uz nadzor nacionalnog povjerenstva za kontrolu hrane te Ministarstva, a tražit će se i to da se uvažavaju otvoreni postupci javne nabave te sukladno tome korigiraju cijene menija.

Nenad Milijaš i Dinko Jurjević

Cijena menija stala na 2013. godini

Trenutno je cijena menija na 2013. godini odnosno na 22,60 kuna. Razlika je značajna, osobito ako uzmemo u obzir da su neki Centri s cijenom svojih menija došli i do 30 kuna.

-Stoga treba poslovati odgovorno, mišljenja je dalje naš sugovornik,

Govoreći o očekivanjima od ovog sastanka ravnatelj SCRI, inače domaćin ovog susreta, mr. Dinko Jurjević izrazio je nadu da će se barem ovog puta odraditi minimalne izmjene u Pravilniku, a to bi značilo uvođenje novih jela, proširenje ponude u kontekstu vegetarijanskih i veganskih jela, uvođenje bezglutenskih obroka, koji bi se onda zbog složenosti pripreme – naručivali.

– Očekujemo i neke promjene, budući da je prehrambena industrija u međuvremenu napredovala i nudi neke nove proizvode odnosno trebamo se prilagoditi trenutnoj tržišnoj situaciji i te novitete implementirati, budući da neka pakiranja za neku robu više nisu dostupna. I onda dolazimo do toga da ne možemo ispoštovati Pravilnik, rekao je Dinko Jurjević.

(LJ. H, foto: V. KORICA)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!