svjetionik.scri.hr

PRAXIS IURIS: Studenti prava besplatno pružaju pravnu pomoć

Znate li da je u Rijeci pokrenuta Pravna klinika – Centar za besplatnu primarnu pravnu pomoć, a u okviru koje studenti Pravnog fakulteta u Rijeci daju pravne savjete i to bez naknade?

Pravna klinika osnovana je početkom ove godine u okviru projekta „Praxis Iuris”, a njezina voditeljica je izv. prof. dr. sc. Gabrijela Mihelčić, koja ima višegodišnje praktično iskustvo.

Cilj projekta je unaprjeđenje stručne prakse studenata koji pružajući pravnu pomoć kroz neposredni kontakt i individualni razgovor s korisnicima (a radi se o osobama slabijeg imovnog statusa i onima koji nemaju materijalnih sredstava za odvjetnika ili drugog pravnog stručnjaka op. a), razvijaju samostalnost i odgovornost te uče kroz rad (tzv. work-based learning).

Stručna praksa

Cilj projekta je unaprjeđenje stručne prakse studenata koji pružajući pravnu pomoć kroz neposredni kontakt i individualni razgovor s korisnicima (a radi se o osobama slabijeg imovnog statusa i onima koji nemaju materijalnih sredstava za odvjetnika ili drugog pravnog stručnjaka op. a), razvijaju samostalnost i odgovornost te uče kroz rad (tzv. work-based learning). Savjeti se uvijek daju pod nadzorom akademskih-mentora ili stručnjaka iz prakse, čime se ostvaruje stručnost i kvaliteta rada.

Praksom na ovaj način, smatra zamjenik voditeljice Klinike Josip Dešić, mag, iur., povećava se zapošljivost studenata i olakšava njihova tranzicija u svijet rada. Uz to, postoji i šira društvena korist jer se besplatna primarna pravna pomoć pruža socijalno i ekonomski najugroženijim kategorijama građana.

Kada je riječ o strukturi savjeta – uglavnom se radi o pravnoj informaciji ili o pravnom mišljenju o konkretnom pravnom problemu.

Najčešći predmeti s kojima su se građani do sada obraćali bili su – pitanja ovrha, režijski troškovi, pitanja prava vlasništva i zemljišnih knjiga, stambenopravna pitanja, radnopravna pitanja, ugovorni odnosi, naknada štete (…)

Ovrhe, režijski troškovi, naknada štete…

– Najčešći predmeti s kojima su se građani do sada obraćali bili su – pitanja ovrha, režijski troškovi, pitanja prava vlasništva i zemljišnih knjiga, stambenopravna pitanja, radnopravna pitanja, ugovorni odnosi, naknada štete, otkriva nam naš sugovornik.

Za ovaj tip “učenja” postoji popriličan interes, stoga je veliki broj studenata koji su uključeni u rad Klinike, a dobra je vijest da ta brojka iz dana u dan raste.

– U njezin rad uključena su dva studenta administratora, zatim njihovi zamjenici, tu je 19 studenata mentora te čak 80-ak studenata kliničara koji su podijeljeni u ukupno sedam kliničkih grupa. Svaka grupa je specijalizirana za pojedina pravna područja primjerice – grupa za građansko pravo, grupa za prekršajno pravo i zaštitu žrtava, grupa za radno i socijalno pravo, antidiskriminacijska grupa, grupa za azilante i slično. Uloga je studenata administratora koordinacija rada između grupa i raspodjela predmeta, dok je uloga studenata mentora prenošenje znanja na mlađe studente. Svaka grupa ima svoga predstavnika, a njegova je uloga koordinacija rada unutar grupe. Entuzijazam za ovaj projekt kod studenata je izniman, navodi dalje zamjenik voditelja Klinike.

Iako studenti ne mogu zastupati osobe pred sudom, njihovi savjeti pomažu građanima na način da ih informiraju o njihovom pravnom položaju i mogućnostima ili ih upućuju na tzv. sekundarnu pravnu pomoć u kojoj im se besplatno dodjeljuje odvjetnik, a koji će dalje, u njihovo ime, preuzeti vođenje postupaka zaštite i ostvarivanja njihovih prava, dalje se navodi.

Porast broja zahtjeva

-Povećava se broj zahtjeva korisnika za pravnom pomoći tako da s radošću gledamo u budućnost i fokusirani smo na razvoj ovog projekta. Pravna klinika je uspostavila suradnju i s mnogobrojnim udrugama civilnog društva, a jedan od temeljnih ciljeva je i povezati studente i s poslodavcima. Isto tako, ovim putem želimo se zahvaliti rektorici Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježani Prijić – Samaržija na velikoj potpori. Nadaje, sve ovo ne bi bilo moguće bez dekanice Pravnog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Vesne Crnić-Grotić, koja je snažno poduprijela projekt, a svakako treba spomenuti da je prije 25 godina zajedno s prof. dr. sc. Aldom Radolovićem, koji je u to vrijeme bio sudac u Istri, započela s izbornim kolegijem – Klinika za građansko pravo, koji se na Pravnom fakultetu u Rijeci izvodi i danas, ukazuje naš sugovornik, dodajući:

-Jednako tako treba spomenuti sve članove projekta „Praxis Iuris“, čijim zalaganjem projekt napreduje i u ovim izazovnim pandemijskim uvjetima, a to su: izv. prof. dr. sc. Gabrijela Mihelčić, izv. prof. dr. sc. Marissabell Škorić, izv. prof. dr. sc. Igor Martinović, izv. prof. dr. sc. Dejan Bodul, doc. dr. sc. Adrijana Martinović, doc. dr. sc. Stjepan Gadžo, dr. sc. Mariza Menger, Josip Dešić, mag. iur., Iva Parenta, mag. iur., Jelena Mitrović, zaključuje zamjenik voditeljice Klinike Josip Dešić, mag, iur.

Pravna klinika rado će pružiti pomoć studentima i djelatnicima Sveučilišta u Rijeci, a koji se ovom prilikom pozivaju da im se u slučaju bilo kakvog pravnog pitanja slobodno obrate. Pozivi se zaprimaju na telefon 099 530 6250 koji je otvoren svake srijede od 12 do 15, a nakon njega zakazuje se sastanak.

Više o ovom projektu i u videu uratku. (lj.h.)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme