svjetionik.scri.hr

STUDENT SERVIS: Maturant si i želiš raditi? Evo što ti je činiti…

Srednja škola je praktički gotova, pred tobom je dugo toplo ljeto, novac bi dobro došao te želiš prije faksa steći neka nova iskustva?

Odlično!

Učlani se u Student servis Studentskog centra Rijeka – i pronađi si neki posao.

Učlanjenje je besplatno, traje nekoliko minuta, a postupak uopće nije kompliciran. Učlanit se možeš formalno od 29. svibnja.

Naime, svi učenici završnih razreda četverogodišnjeg obrazovanja koji su prijavili državnu maturu imaju pravo rada posredstvom Student servisa.

Dobra je vijest da imaš ista prava kod zapošljavanja kao i da si student.

Inače, broj zainteresiranih maturanata za učlanjanje raste iz godine u godinu – primjera radi u akademskoj godini 2020./2021. učlanilo se 402 maturanata, a onda je taj brojka 2021./2022. narasla na 542.

Za sve one kojima je to velika novost – evo još par informacija…

Kako se mogu učlaniti?

Učlaniti se možeš osobno na šalteru (zgrada Student servisa se nalazi na Kampusu odmah nakon istoimenog restorana, adresa je R. Matejčić 5, autobusna linija 8) ili putem e-maila studentservis@scri.uniri.hr, a u tom slučaju sve dokumente je potrebno skenirati.

Što mi treba za taj postupak?

Svjedodžba o završenom razredu ili potvrda od škole, potvrda da si prijavio odnosno prijavila državnu maturu, osobna iskaznica, žiro račun, manja fotografija, ispunjeni upitnik. Više o tome i na poveznici ovdje.

Što ako ne upišem fakultet, mogu li i dalje raditi preko Student servisa?

Posredstvom Student servisa možeš raditi do 30.11. tekuće godine, a možeš početi raditi već po završetku srednje škole. Jedino je bitno da si završio četverogodišnju srednju školu i da si prijavio državnu maturu. Učlaniti se možeš i online.

Moram li studirati na Sveučilištu ili Veleučilištu u Rijeci da bi se učlanio?

Ne moraš. Ako se odlučiš studirati u nekom drugom gradu u državi ili čak izvan države, imaš pravo se učlaniti u Student servis Rijeka.

Gdje mogu pogledati poslove?

Student servis objavljuje poslove na facebook stranici. No, posao možeš pronaći i u nekom svojem aranžmanu (preko prijatelja, susjeda, društvenih mreža, otvorenom molbom koju šalješ firimi gdje bi volio/voljela raditi i slično).

Posao bez ugovora?

Veliko NE. Bez ugovora, nije preporučljivo početi raditi. Zato zapamti – imaj studentski ugovor odmah prvi dan posla. Ugovor ti pruža određenu zaštitu.

Učlanio sam se, pronašao posao, ali kako do ugovora?

Nakon što si pronašao posao, ugovor možeš podići na šalteru, a ako si sve dokumente poslao na mail, tada ćeš dobiti korisničko ime i lozinku za Web servis te se ugovor može isprintati i od doma.

Prvi puta radim preko Student servisa – na što još trebam obratiti pozornost kod ispunjavanja ugovora?

Obavezno moraš znati naziv poslodavca kod kojeg ideš raditi. Zatim je potrebno znati vrstu posla, mjesto rada, cijenu sata te ako imaš ugovorene druge naknade (putni trošak, obrok, smještaj, rad nedjeljom, blagdanom, noću..).

Gdje mogu pregledati status svojih ugovora i svoju ukupno ostvarenu zaradu?

Status ugovora možeš pratiti putem već spomenutog Web servisa, istog onog preko kojeg možeš podizati ugovore i za što dobiješ korisničko ime i lozinku kada se učlaniš.

Primjerice, znaš da je završio mjesec i tvoj šef je rekao da je popunio ugovor te da ćeš uskoro dobiti svoje zarađene novce. Ti u svakom trenutku možeš ući u web aplikaciju i provjeriti u kojem je statusu tvoj ugovor.

Koliko iznosi minimalna satnica i što ako radim noću, praznikom ili nedjeljom?

Minimalna satnica se svake godine mijenja. Ona ove godine iznosi 4,38 eura. Riječ je o minimalnoj satnici. Naravno, ti možeš pronaći posao gdje ti je poslodavac spreman ponuditi i više.

U kojem roku mi poslodavac mora isplatiti plaću?

Poslodavac mora podmiriti račune u roku od 15 dana od obavljenog posla.

Kome se mogu obratiti ako se to ne dogodi?

Ako poslodavac ne plati na vrijeme, slobodno nam se obrati jer smo onda mi tu radi tebe. 🙂 (ljiljana hlača)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme