svjetionik.scri.hr

MINISTAR DONIO ODLUKU: Od 1. siječnja 2023. godine raste minimalna studentska satnica

S početkom 2023. godine raste minimalna studentska satnica, objavljuje na svojim službenim stranicama Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Ovo povećanje povezano je s najavama Vlade Republike Hrvatske oko povećanja minimalne plaće s 3.750 kuna neto na 4.220 kuna (560 eura). Odluka na snagu stupa s 1. siječnjem 2023. godine, zapravo kada Hrvatska ulazi u eurozonu.

Budući da se minimalna studentska satnica izračunava iz minimalne plaće, sve će to odraziti i na studentski rad.

Tako će od 1. siječnja 2023. minimalna studentska satnica iznositi 4,38 eura neto, što je ekvivalentno 33 kune. Dakle, uslijedit će povećanje u iznosu od 3,7 kuna odnosno za nekih 0,50 centi.

Podsjetimo, minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće, sukladno posebnom propisu, podijeli s 160.

Naime, tako stoji u odluci koju je potpisao ministar obrazovanja i znanosti Radovan Fuchs, a koja je dostupna putem poveznice ovdje.

Logično, uslijed povećanja satnice, doći će i do povećanja naknada za noćni i blagdanski rad. Zakonska uvećanja i dalje iznose 50 posto te će tako student, tijekom noćne smjene, zarađivati 6,57 eura po satu, a što je nekih 49,50 kuna. 

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!